miercuri, 23 noiembrie 2016

Cum sa discreditezi până la minimalizare o valoare autentică...

 Acum nu foarte mult timp, existau oameni care aveau un sertaras secret, cu o cheita secreta, in care tineau lucruri ce reprezentau un potential pericol. Pentru ei sau pentru ceilalti.
Vremurile s-au schimbat, " sertarasele" si " cheitele" au evoluat...direct proportional cu frica si invers proportional cu libertatea proprietarului.
Ca sa nu "cotrobaiti" inutil pe blogul meu, incercand sa descoperiti sensuri si valori greu de decriptat,  m-am gandit sa va dau  instrumentul cu care veti reusi sa distrugeti sertarase, secrete, sperante, nazuinte, incercari si de ce nu:oameni!
Asemeni unei Initiat, profesorul Gh. Ceausu ( eminent estetician si om de cultura, despre care, normal, putini au auzit in Romania cea galagioasa) a scris un tratat despre valoare: "Pe drumul gandirii axiologice". Nu vreau sa va incarc cu analizele frivol de serioase ale domnului profesor... (Ele se pastreaza nealterate in spatiul ideatic din inalt,  in zona intelesurilor, a semnificatiilor-singurul loc in care grobianismul invaziei opiniilor, al informatiilor, stirilor si fragmentelor din intreg nu reusesc sa patrunda)...asa ca, ar fi pacat sa nu aveti la indemana urmatoarea metoda ( domnul Ceausu facea referire la adevarate "strategii" ...dupa parerea mea, cred ca domnul profesor acorda un pic cam mult credit specimenelor majoritare din spatiul mioritic).

SCHEMA COMPLETA PENTRU "DISTRUGEREA VALORILOR AUTENTICE SI A OAMENILOR DE VALOARE*


  1. Complotul tacerii-consecinta ar fi uitarea
  2. Prezentarea encomiastica ( adulația excesiva)
  3. Repetarea pâna la sațiu, care produce reactie de respingere. 
  4. Prezentarea denaturata ( adica rastalmacita). Caci orice se toceste prin repetare obsesiva si se uita valoarea inițială, ca si autorul. Am spune ca faima autentică este pândită de banalizare (fie că este a unei valori, fie a unei personalități, indiferent de domeniul in care s-a afirmat)-atunci cand este utilizata in mod excesiv. Am spune ca nu s-a rasturnat piramida valorilor, asa cum se spune de obicei, ci s-a prabusit vârful ei."
Stiu ca poate sperie un pic terminologia, dar nu renuntati: disponibilitatea nativa a fiecaruia de a simula forme, caci asa "cere conjunctura", este tot de ceea ce e nevoie...
Până la urma, daca stam sa ne gandim bine : omul e singura fiintă care minte...


* "Pe drumul gandirii axiologice", Ceausu Gh, Bucuresti, ed. Pandeia, Colectia de studii si eseuri, 2013
(Schema poate fi gasita in varianta extinsa  si in prima carte publicata -" Fenomenologia arogantei")

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu